Gyakran Ismételt Kérdések

A Craniosacralis Terápiával kapcsolatban

Mire jó a

Craniosacralis Terápia?

Testünk craniosacralis rendszere közvetlenül kapcsolódik szervezetünk másik két, a keringési és a légzési rendszeréhez, így azok optimális működéséhez járul hozzá.

Hatást gyakorol a csont és izomrendszerre, immunrendszerre, a szervek működésére, mélyszövetekre. A terápia alkalmazásának lehetősége így igen sokrétű.

Néhány olyan betegség, panasz, amelynél a terápia hatékony lehet:

 • Fejfájás, migrén, álmatlanság, alvászavarok
 • Krónikus nyak, hát, ízületi fájdalom
 • Fogcsikorgatás, állkapocs ízületi panaszok, fogászati problémák
 • Krónikus fáradtság, kimerültség
 • Szív és érrendszeri panaszok
 • Motoros koordináció zavarai
 • Emésztési, menstruációs panaszok
 • Műtét utáni működési zavarok
 • Csecsemőkori panaszok (kólika, szopási nehézségek)
 • Gyermekkori zavarok, viselkedési problémák, hiperaktivitás
 • Tanulási nehézségek, dyslexia, dyscalaulia, dysgraphia
 • Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés esetén

Nincs semmi panaszom.

Érdemes a craniosacralis terápiát kipróbálnom?

A terápia kedvező hatást gyakorol a vegetatív idegrendszerre, így mindenkinek ajánlott, akinek a stressz valamilyen formában jelen van az életében. Ez által a mindennapjainkban minket érő stresszhelyzetek és hatások könnyebben feldolgozhatóvá válnak. A kezelés egy mély relaxált állapotot hoz létre, melyben az idegrendszer megpihen, a szövetek feszültsége pedig csökken.

  Érdekel a terápia, de megfoghatatlan számomra.

  Kell hinnem benne, ahhoz, hogy működjön?

  A pozitív hozzáállás minden terápiánál előnyös, de a craniosacralis terápia hatásossága akkor is érezhető, ha nem feltétlenül tudjuk hova tenni, hogy an is működik, hat ez a fajta kezelési mód. Jó példa erre a csecsemők és állatok kezelése. A legjobb és legtöbb tehát, amit magunkért tehetünk, ha átadjuk magunkat a kezelés relaxáló hatásának és megengedjük, hogy testünk és elménk megpihenjen, hogy aztán szervezetünk öngyógyító folyamatai aktiválódhassanak.

   Hogyan zajlik egy kezelés,

   Mennyi ideig tart?

   A craniosacrális kezelés ruhában, kezelőágyon történik. A kezelés során a terapeuta apró mozdulatokkal u. micro manipulációval korrigálja a cr. rendszerben-főleg a koponya és keresztcsont közötti régióban- elhelyezkedő, csontok, szövetek mozgását, segítve ezzel az agyi-gerincvelői folyadék áramlását. Ezáltal javul a szövetek tápanyagellátása és a panaszok enyhülni kezdenek, megszűnnek. Egy kezelés 60 perc, gyerekeknél ez az idő rövidebb, általában 30 és 40 perc közé tehető.

   Mit érzek majd

   A kezelés alatt?

   Az hogy ki, s mit érzékel a kezelés alatt teljesen individuális. Sokan észlelik az agyi-gerincvelő folyadék áramlását, mint hullámzást áthaladni a testben, de a terápia sikeressége nem alapfeltétele a közben átélt érzékelésnek, az ellazult állapot, viszont nagyban hozzájárul az eredményhez. A kezelések hatásai fizikai, mentális, érzelmi síkon is érezhető, s a kezelések hatása összeadódik. Így válik lehetővé, hogy újra összeálljon a rend, testileg, lelkileg, szellemileg, fizikailag egyaránt.

    Hány kezelésre

    Lesz szükségem?

    A craniosacralis terápiában nincs előre meghatározott kezelési szám. A kezelések száma és gyakorisága egyéntől függő és nagyban befolyásolja páciens problémája, tünetei, azon fennállásának ideje, s nem utolsó sorban a páciens szervezetének reakciókészsége, önkorrekciós képessége. A kezelések rendszeres időközönként, általában heti, vagy kétheti egy alkalommal történnek a kívánt eredmény eléréséig. Általánosan elmondható, hogy 4-8 kezelés jelentős, jótékony változást hoz a legtöbb ember állapotában, de sok esetben már az első alkalom jelentős javulást, drasztikus változást hoz. Mivel a craniosacrális terápia a szervezet egészére hat, a terápia során több síkú gyógyulás élhető meg. A kezelt probléma oldódása mellett, más apróbb gyógyulások is történnek a testben.

    Alkalmazható e

    Más terápiákkal egyidejűleg?

    Teljes biztonsággal alkalmazható más gyógyító eljárásokkal egyidejűleg. Bár a craniosacrális terápia önálló kezelési forma, a szervezet egészére gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően segítheti más, alternatív eljárások hatékonyságát.

    Biztonsággal alkalmazható

    Gyermekeknél?

    A terápia gyengéd „fogásai”, érintései teszik lehetővé, hogy a kezelés az egyik legbiztonságosabban alkalmazható gyógymód a gyerekeknél.

    Az egészen picik átsegíthetők a különféle szülési, születési traumákon, így segítséget nyújtva a későbbi panaszok megelőzésében.

    Igen hatásos szopási, nehézségek, kólika, alvászavarok kezelésében. A kisgyermekeknél pedig pl.: krónikus gyulladások (fül, arcüreg), asztma, hiperaktivitás, viselkedési és beszédzavarok, fóbiák, tanulási nehézségek, központi idegrendszeri zavarok esetén is.

    Alkalmazható e

    Várandósság ideje alatt?

    A craniosacralis kezeléseken való részvétel teljesen biztonságos és kifejezetten ajánlott a várandósság ideje alatt. Kiegyensúlyozza az édesanya és a magzat idegrendszerét, hozzájárulva ezzel egy mélyebb ráhangolódáshoz, kapcsolódáshoz anya és gyermeke között. A várandósság utolsó heteiben végzett kezelésekkel segíthető a méh és a medence előkészítése a könnyebb szülésélményre.

    Milyen esetekben ellenjavalt

    A craniosacralis terápia?

    A cranosacralis terápia nem javasolt olyan esetekben, ahol a koponyaüregi nyomás változása instabilitást okozhat. Ilyen esetek például: akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, akut agyhártyagyulladás, nyúltagyi hernia, Arnold Chiari szindróma esetén.

    Elérhetőségem

    Cím: H-9400 Sopron, Vándor Sándor u. 7

    Email: info@holdudvar-cranio.hu

    Telefon: +36 (30) 579 6246

    Rábensteiner Tünde vagyok, 2010 óta foglalkozom alternatív gyógymódokkal. Hivatásom és utam a craniosacrális terápiában találtam meg. Hosszú ideig gyógymasszőrként tevékenykedtem, de a tevékenység határait megérezve kezdtem kutatni egy olyan gyógymód után, amely alkalmas arra, hogy a test mélyszöveti rendszerében dolgozzak, kiváltva a felületi kezeléseket, s lehetővé téve, hogy a panaszok kiinduló pontját, a gyökerét megcélozva tartós javulást érjünk el. A hozzám érkezőket holisztikus szemléletben kísérem és mindig nagy hangsúlyt fektetek a tünetek kialakulásának okának felderítésére, a lelki síkú megoldására is. Folyamatosan bővítem tudásomat külföldi szakmai fórumokon, továbbképzéseken. Forduljon hozzám bizalommal!